Jump to content
Sign in to follow this  
Panxua

Puzzling situation at start

Recommended Posts

A situation which happens from time to time when loading the TMB 900 in X-Plane 11.

The plane has successfully completed a flight and landed in some airport. It has been properly shut down, duly respecting the idle time before feathering, and cutting off. The plane is properly protected with static, pitot and engine inlet covers. The situation has then been registered, such as allowing resuming of the travel at a further occasion.

When loading such situation to resume the trip, and when raising the crash bar, we can see the following :

1/ the standby instrument, when aligning, whatever be the barometric setting, mentions an altitude exceeding FL560.

441514905_TBM900-StandbyinstrAlign.thumb.jpg.ac3c074bc6c0f8bad6b91cbe1b85e9ac.jpg

 

Full alignment doesn't restore proper functionning.

 

2086258020_TBM900-Standbystarted.thumb.jpg.9f5648931551a2ae9bb06466a2ed21bf.jpg

 

2/ all engine figure meters (except torque) include a big red cross on some dark red background. Same for all nav and com frequencies indicators.

Although voltage is correct, the start of the engine will fail.

 

152814955_TBM900-PFDredcrossed2.thumb.jpg.2c31e0c595f825c9bb66f8746ce9ef64.jpg

 

The only curative solution is to, in the "developper" tab of the menu, reload the aircraft (without reloading scenery). It may happen that it is necessary to shut the sim, and start with a new flight.

Is there something that I forgot and induced such situation ?
Thank you for any response and advice.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

None. Except Saitek throttle quadrant where I control AP, trims, starter, throttle toggle to taxi zone,  low and high idle positions, inert sep, flaps, parking brake and warning cancellations.

I systematically calibrate yoke and pedals before any flight.

Edited by Panxua

Share this post


Link to post
Share on other sites

First, check the maintenance manager and make sure everything is working.  If everything is in the green, try deleting your state folder and see if that fixes the issue.  If not, you may need to reinstall.

State folder is in X-Plane 11/Output/TBM900.

If you choose to delete the state folder, you must do it with the sim shut down.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I regularly check the maintenance manager, and in its last state, all was fully green. I also make a backup of the state folder after each flight, just in case...

Deleting the state folder will be a pity, as I will lose all my flying time.

But, if it is the only way to solve the problem, so be it!

Thank for your quick and dedicated help!

Flying the TBM is first a pleasure, and a strong derivative during those confined times!

Have a nice day.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've had this as well every time a saved situation is loaded.  Upper left, Flight/Edit failures, then fix all systems. Or click the categories to see what is failed. Not a TBM thing, it's X-Plane's menu.

TBM900 - 2020-03-29 4.50.52 PM.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mrogers0547

Thank you for the information. You're right. It's when loading some saved situation.

This afternoon again I had the same.

Will try your solution first opportunity.

Thank you again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mrogers0547

A short flight this afternoon from some saved situation. I took as a routine, the same as systematically calibrating yoke and pedals, to previously fix all systems. Starting up was nominal. Thank you again for the tip.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...