Jump to content
fog

CTD with X-Plane 11.31rc1 and TBM 1.1.4b

Recommended Posts

Known issue in 11.31.  We have a workaround in the works.  At this time, either downgrade to 11.30 or wait for a fix from Laminar.

  • Like 1
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 hours ago, fog said:

Hi!

See attached log.txt.. Seems like a kernel issue from the log. Issue was not existing with X-Plane 11.30.

Freddy

Log.txt

TBM900_Log.txt

Not a kernel issue. Just a failed check of a X-Plane relevant navigation data for airport icao codes. Laminar changed some little stuff in 11.31

This line tells ya the cause:

2019-01-28 14:59:21 TBM900[efis.c:2018]: assertion "ref != -1" failed: 

Assertion check failed. 

For the time revert to 11.30 until hotstart publishes an update. Hope another 11.31 version won't bork that again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi guys.

Just wanted to add my own observations:

For me it crashes without fail whenever I delete the flight plan or delete the last existing point of a flight plan. It also crashed when I added the destination airport after the departure, however I tried this just once.

My current workaround is to do all the flight plan related stuff in the C172 G1000 and then just carry over the plan in the TBM.

Good to hear, that hotstart is already working on it ^^
Here's my log just for good measure.

 

Cheers

Log.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nice to hear that this issue has been posted already.  I'm currently stuck in Antarctica at SCRM lol.  It seems that 'Direct To' works with *some* airports, but not others.

Nice observations, gaf_flyer, I'll mess around with that.

My current situation is with SAWB loaded in via C172 G1000, the TBM still freezes after a minute or so.

I don't see a way to revert back to a previous version of XP without starting over and undoing days of work.  I wish Laminar would introduce a "roll-back" feature.

Hope it's resolved soon :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello. I have same issue but i cannot downgrade to 11.30 because of steam version - or is there some way to towngrade?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

It seems Laminar marked 11.31rc1 as 'final', so there's no way to revert back unless you have saved a copy of 11.30. 

Let's hope the devs find a fix on their end. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, RobW05 said:

It seems Laminar marked 11.31rc1 as 'final', so there's no way to revert back unless you have saved a copy of 11.30. 

Let's hope the devs find a fix on their end. 

 

Yeah that's really unlucky.. Devs have a fix and I also hope they release an update quickly. Otherwise the aircraft will be grounded for some folks... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

For steam version I am trying to downgrade xplane 11 according to this instruction: 

https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1086279994 

I downloaded both the base game and windows part. Is working for now, I managed to make a flight plan, but I have yet to do the test flight.

Edit: First flight was okay but I have gotten for a moment some weird colours, will try again after restarting xplane and cleaning shader cache.

Edited 3 hours ago by DarkIgo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quote

For steam version I am trying to downgrade xplane 11 according to this instruction: 

https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1086279994 

I downloaded both the base game and windows part. Is working for now, I managed to make a flight plan, but I have yet to do the test flight.

Edit: First flight was okay but I have gotten for a moment some weird colours, will try again after restarting xplane and cleaning shader cache

this not working to me - cannot change/add "-console" to shortcut - error is occuring

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

You need space between .exe and -  like: \Steam.exe -console  (\Steam.exe( )-console)

Edited by DarkIgo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, DarkIgo said:

 

You need space between .exe and -  like: \Steam.exe -console

Yes i saw this space end tried like that - not working see annex - in polish what means more less - shortcut error, name is not correct, make sure that name and path are correct

Przechwytywanie.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, Errandil said:

My last sentence was just information.

Change it like in this screenshot.

image.png.7d893f066d9368e4de55df4ee94f8c19.png

Thx. Working finally. Now i struggling with what i need to download directly - this numbers, versions, depots etc. i don't get it :/.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi X-Aviation Support,

Any idea now of a tentative availability date of a workaround or fix (for when rolling back to 11.30 is not an option or difficult) ?

Thanks !

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

12 hours ago, Goran_M said:

Not yet.  He's trying to get it done as quickly as he can.

 

Edited by RobW05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×