Jump to content
PilotGav

Auto Pilot "hiccups" when loading Procedure

Recommended Posts

Has anyone else noticed that if you're in flight on Auto Pilot( Heading or NAV  modes) and you load (not activate) an approach or arrival procedure the aircraft suddunly jumps, and changes course dramatically?

It does then right itself but I have no idea if this is a bug or something i'm missing.

I'm on 1.1 and XP 11.26

Gavin

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, PilotGav said:

Has anyone else noticed that if you're in flight on Auto Pilot( Heading or NAV  modes) and you load (not activate) an approach or arrival procedure the aircraft suddunly jumps, and changes course dramatically?

It does then right itself but I have no idea if this is a bug or something i'm missing.

I'm on 1.1 and XP 11.26

Gavin

Yes, happens to me every time when loading a procedure. I've gotten in the habit of putting it in Heading mode before I confirm LOAD.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, PilotGav said:

Has anyone else noticed that if you're in flight on Auto Pilot( Heading or NAV  modes) and you load (not activate) an approach or arrival procedure the aircraft suddunly jumps, and changes course dramatically?

It does then right itself but I have no idea if this is a bug or something i'm missing.

I'm on 1.1 and XP 11.26

Gavin

Yes, it happened to me a few times on prior versions. On v1.1, I haven't seen it yet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think version 1.1 has improved this behaviour compared to previous versions.  I too had gotten into the habit of having HDG mode ready to take over before activating the approach, since the aircraft often would wander off in some undesirable direction.  It now homes in better, at least on the KBUR (ELMOO8) - (CRESO4) KLAS route I was flying.  What is your flight plan and the STAR and approach you are using?

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minutes ago, cwjohan said:

I think version 1.1 has improved this behaviour compared to previous versions.  I too had gotten into the habit of having HDG mode ready to take over before activating the approach, since the aircraft often would wander off in some undesirable direction.  It now homes in better, at least on the KBUR (ELMOO8) - (CRESO4) KLAS route I was flying.  What is your flight plan and the STAR and approach you are using?

But the thing is it even happens when you're just loading a procedure. Not even activating it. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oh.  I haven't seen that.  I've only seen wandering when the approach is activated.  Actually, the wandering generally occurred a bit later later when autopilot automatically switches from GPS to LOC 1.  However, since TBM 900 v1.1, I haven't seen the problem.  The issue you're reporting must be something different.  Sorry, I didn't read your problem description carefully.  Still, it you want to see if anyone can replicate your reported problem, you could describe the relevant portion of your flight plan and approach procedure you selected.  Certainly, it's not happening with every load of an approach procedure.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×