hhbrbg

CTD - 737 v1.2 - XP 11.02.r2 - xEnviro v1.06 - suspect is on the run

19 posts in this topic

Hi guys,

I had a crash to desktop today on a flight from LDZD to EDDM, short before turning to final approach. I don't need to mention that this is especially frustrating because you cannot save the flight situation with this otherwise wonderful plane. I don't know who is the culprit, X-Plane, xEnviro or the IXEG 737. If it's xEnviro or x-plane then it would be the first time that these programs crash. Suspicious is that at the exact time xEnviro begins downloading the weather the crash occures (see logfile, last entry). Could be by chance? However, being able to reload the situation and finish the flight would be a wonderful thing.

Logfiles: attached
XP-Version: 11.02r2 (build 110202 64-bit)
IXEG 737 Version: 1.2 (for xp11)

Tom

crashLogs.zip

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had similar crashes with the Jar A330...the only log that showed any activity was XEnviro showing it was updating weather at that exact moment.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Same here. Twice in a row from LOWI to EDDK. I was running XACARS in both cases. However this did not make any problems in the past. 

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

XE provides stunning visuals for long range view and many other amenities, but it also shows a number of side effects like winds aloft screwed, weird metars and possible triggers of CTDs with some other addons. That's why I wish the devs of both parties could take a look at what's going on when both of the plugins are enabled. Hope that commercial interests are not avoiding this to happen.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minutes ago, partTimePilot said:

Same here. Twice in a row from LOWI to EDDK. I was running XACARS in both cases. However this did not make any problems in the past. 

Hi,

Was xEnviro active at the time of the crash?

Tom

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi guys,

thank you for your feedback.

I     I have tried to debug the crash to desktop problem as follows…

My steps:
1.    
disabled all addons and all orthoscenery
2.    
loaded x-plane
3.    
launched fiddler (web debugger, btw. thank you Telerik!)
4.    
waited for xEnviro to download the weather for the first time and then
5.    
disconnected my router
6.    
reconnected my router after several attempts from xEnviro to connect to the internet

       Results: (please have a look at the two screenshots)
-       
xEnviro does not crash when I disconnect my computer from the internet
-        xEnviro tries to download the weather after the interval the user selected in xEnviros settings (>= 5 min) but does not crash
       when I disconnect my computer from the internet

-        xEnviro just  loads the same (old) weather again and again.
-       
after reconnected to the internet xEnviro downloads the updated weather and does not crash.

Summary:
It is no longer easy to say that xEnviro is responsible for the ctd’s. This is not an absolution, maybe their server delivers occasionally corrupt data or the stability of xEnviro degrades after a while. The interaction with other plugins, certain values in their settings could also be a problem.

Tom           

Quote

“And here, poor fool, I stand once more, No (much) wiser than I was before”.
Freely based on Goethes Faust, original translation from Walter Arndt

1. No internet connection - router disconnected

xEnviro router disconnected.jpg


2.  Internet connection available - router reconnected

xEnviro router reconnected.jpg

Edited by hhbrbg
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

These days there are reports of XEnviro servers down causing CTDs so this could be the culprit.

(Many many problems with that plugin, they are all talk and no action imho).

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

1 hour ago, crisk73 said:

These days there are reports of XEnviro servers down causing CTDs so this could be the culprit.

(Many many problems with that plugin, they are all talk and no action imho).

Hi,

You are right I read some of these posts, but I'm afraid it's not so simple as many suggest. You can simulate a server down problem by yourself.

Steps:
- Load x-plane with xEnviro and the default Cessna such as at LOWI
- in the xEnviro settings select a weather download intervall of 5 minutes
- wait for the first time the weather (clouds) appear to see if xEnviro is active
- simulate a server down by pulling your internet cable from your computer
- wait at least 30 minutes and see what happens
- would be nice to hear from your testresults

Ciao and greetings to Bella Italia
Tom

1

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, hhbrbg said:

Hi,

Was xEnviro active at the time of the crash?

Tom

Hi Tom, 

no, I don't even use XEnviro. 

The only two other plugins active at this time where the landing speed rating thing (don't know the exact name) and XACARS. 
Like I said, the problems did not occur before IXEG 1.2. On the other hand, I was doing an very short flight from EDDL to EDDK at friday and there everything went well. I was not running XACARS there. 

Greetings, 
Chris

1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, partTimePilot said:

no, I don't even use XEnviro. 

The only two other plugins active at this time where the landing speed rating thing (don't know the exact name) and XACARS. 
Like I said, the problems did not occur before IXEG 1.2. On the other hand, I was doing an very short flight from EDDL to EDDK at friday and there everything went well. I was not running XACARS there. 

Hi Chris,

Oh, you don't use xEnviro. This is a valuable and important information. I don't know XACARS. Does it run within x-planes plugin system or is it x-plane independent (you start programme by yourself).

Greetings
Tom

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Tom,

XACARS is a flight tracking system used by my virtual arline. I am not exactly sure how to tell whether or not XACARS is running with the x-plane plugin system. 
If I remember correctly you copy it into the plugins folder for installation. From then on you have an item in the menu. When you click it XACARS loads up. 
For more info about XACARS please see: http://www.xacars.net/

Greetings, 
Chris

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

I am also having random crashes lately, since 1.1 it seems. (I am still on XP10.

I am using xenviro but I can't do without it because the sim looks so good with it. I am flying everyday IRL and I can say there is no better weather depiction than xenviro currently in XP even if some things need to be adressed.

But it really pieces me off to have those crashes. Don't know if it is XP, IXEG or Xenviro. Today, it crashed when I tried to move the IXEG to the gate and load it in turn around mode. It means 3 times loading for XP and crash often occurs on 3rd time. I reloaded the sim, did preflight my 733 but had a crash in initial climb. I reloaded the sim 3rd time, took off right from the runway and the flight went well from LSGG to LFPG. I lost about 30 to 40 min reloading the sim and starting my flight all over again...:(

And nothing in the log to help guessing who is the culprit...

But it sure may have to do with IXEG because it only happens when flying the IXEG...

Pierre...pissed but loving the IXEG so much

 

 

 

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am getting these crashes as well, but wouldn't put it on version 1.2.

I removed XEnviro and I am able to complete all my flights. I am almost sure that XEnviro is the reason. Looks like whenever xE is updating weather AND is not able to reach their server at this time, a crash is probable.

Let's hope, this is fixed in xEs next version, whenever it will arrive.

Until then, I'll use XPs default weather, which is not to bad as well.

Gesendet von meinem SM-G925F mit Tapatalk

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

XEnviro crashes when their weather server is down (maybe they fix that in 1.07, but 1.06 definitely does it). And it was down quite often last few days, some problems with power grid in the city it's located in.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gentlemans,

can you please stop blaming XEnviro for the crashes. There is no proof for your wild guessing. This is not helpful and distracts from the fact that there are crashes for a currently unknown reason. @hhbrbg has reproduced a connection loss to the XEnviro Servers and that did not cause a crash and I don't even have XEnviro. To me this indicates that XEnviro is not responsible for this crashes or at least not in all cases.

@Litjan or @Morten my logs do not contain any info why xplane crashed. Is there a special debug mode that I can activate to get more info from the logs in the future?

Greetings,

Chris

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minutes ago, partTimePilot said:

Gentlemans,

can you please stop blaming XEnviro for the crashes. There is no proof for your wild guessing. This is not helpful and distracts from the fact that there are crashes for a currently unknown reason. @hhbrbg has reproduced a connection loss to the XEnviro Servers and that did not cause a crash and I don't even have XEnviro. To me this indicates that XEnviro is not responsible for this crashes or at least not in all cases.

@Litjan or @Morten my logs do not contain any info why xplane crashed. Is there a special debug mode that I can activate to get more info from the logs in the future?

Greetings,

Chris

Hi Chris,

there are many unknowns. I showed only that a simple disconnecting of the internet cable does not lead to an x-plane crash. At least in my case. But I can't say what happens when xenviro is able to connect to the weather server and there goes sometimes wrong. Imagine the case when the server get's to many requests at once and cannot handle them. This is a very complicated thing. As Donald Rumsfeld said "the known unknowns". The whole thing is somewhat foggy :).

Cheers

Tom

 

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Tom, hi all,

of course there are many unknowns. 

I don't say that XEnviro might not be responsible for crashing X-Plane. It just can not be in my case, which would mean there are at least two bugs present - in whatever part of software.

However, this discussion about what might be the root cause needs some more facts. I am willing to test some more and provide details but as I said, there is nothing useful in the logs. What can I do to get more Info?

cheers,

chris 

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, partTimePilot said:

Hi Tom, hi all,

of course there are many unknowns. 

I don't say that XEnviro might not be responsible for crashing X-Plane. It just can not be in my case, which would mean there are at least two bugs present - in whatever part of software.

However, this discussion about what might be the root cause needs some more facts. I am willing to test some more and provide details but as I said, there is nothing useful in the logs. What can I do to get more Info?

cheers,

chris 

 

attach your log.txt file found on your xplane root folder after a crash.

 

in my experience, if the log has absolutely no trace of the crash coming then your video card is getting out of vram. To confirm:

1. try one flight you typically crash but lowering down as much as possible for testing those vram heavy consumers like textures, clouds, orthos, etc.

2. try implementing any free application for monitoring your gpu vram usage real time. Do not use xplane monitor, this only shows textures nothing else, this is not total vram usage at all

 

edit: about the xenviro thing, if you monitor your vram usage having it installed vs not, this app is a heavy user. They said to be working hard on vram management/optimization for upcoming update.

 

Edited by mmerelles
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.